Ladányi József

villamosmérnök (1934. szeptember 9.)

    Hihetetlen, hogy hetven éve kezdődött a történet, amiről mesélni szeretnék.
    Gyerekkoromon átgázolt a második világháború – sokszor nélkülöző, izgalmas, érdekes időszak volt.
    Apám erdész volt, a rengeteg erdei barangolás tovább színesítette a gyerekkort, innen a természet szeretete.
    Tanulóévek. Polgári – Kisbér, gimnázium – Nyergesújfalu, Kisbér. Gábor Áron Tüzértiszti Iskola, BME Villamosmérnöki Kar, levelező tagozaton.
    Munkahelyek. MTA Kibernetikai Kutatócsoport, MTA Számítástechnikai Központ 1957–64.
    Ezek szakmailag nagyon érdekes kutatóévek voltak. Logikai elemek elterjedése. Boole-algebra realizálása logikai elemekkel. Az első hazai számítógép (M3) építésében való részvétel. Ekkor születtek az első szabadalmaim.
    Villamos Automatika Intézet (Vilati) 1964–82. Ez az időszak a szakmai kalandozások kora. Osztályvezetőként lehetőségem volt az intézetnél futó témák közül az osztály szakmai felkészültségének legjobban megfelelők közül válogatni. Foglalkoztunk a KAMAZ autógyár részére dízelmotormérő próbapadok vezérlő elektronikájának fejlesztésével, valamint az autógyár fénytájékoztató rendszerének fejlesztésével. Ez különösen szép feladat volt.
    Ezt követően a Vilatin belül csak fénytájékoztató berendezések, rendszerek fejlesztésével, gyártásával foglalkoztunk. Olyan feladataink voltak, mint a Práter Stadion eredményhirdetője, a schönefeldi repülőtér fénytájékoztató rendszere, a garmischpartenkircheni téli olimpiai játékok eredményhirdetője.
    1982 a magánszektorba vonulás éve. A teljes osztály kilépett a Vilatiból, és Elteam Gmk néven, vezetésemmel, új céget alapítottunk. A környezet sem, a cégforma sem tette lehetővé a dinamikus fejlődést, arra azonban jó volt, hogy megtapasztaljuk, állami köldökzsinór nélkül hogyan lehet talpon maradni.
    1990-ben alapítottam a Megalux Kft.-t, egymillió forintos alaptőkével. A cég azóta egyenletesen fejlődik. A TOP 2000 című kiadványban az 1997-es év teljesítménye alapján a Megalux a 231. legnagyobb nyereséget termelő magyarországi vállalat volt. A fénytájékoztató berendezést gyártó cégek között Európában is számottevő, Magyarországon piacvezető. Olyan berendezések fémjelzik tevékenységünket, mint a népstadioni videotábla, a luzsnyiki sportkomplexum videotáblái, a Hajós Alfréd uszoda fénytájékoztató rendszere, a minszki Olimpiai Sportkomplexum uszodai rendszere, a moszkvai Olimpiai Sportcsarnok videotáblája.
    Hitvallásom. Szinetár Miklóstól olvastam az egy ügyű, sok ügyű emberről. Bevallom, én egy ügyű ember vagyok, talán nem az agresszív, intoleráns, embertelen fajtából, inkább a szívós, problémamegoldó, jó értelemben vett fanatikus (ha van ilyen), föl nem adó típusból. Vallom, hogy vállalható erkölcsi normákhoz híven úgy lehet eredményes az ember, ha fanatikus a munkában, profi a szakmában.
    Tudom, nem egyedüli út ez, lehetnek más utak, tartalmasabb életek, de ezt választottam, és nem bántam meg.