Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2023 tanulmány

Baluja Petra: A sűrített nő

2.990 Ft
2.390 Ft
20%
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Sikerek és életpályák vizsgálata a kőszínházakban

Vajon mit jelent a sűrítettség? Mitől lehet egy nő sűrített? Csak a színházi közegben használhatjuk ezt a fogalmat? A tanulmány egyszerre ad válaszokat és tesz fel kérdéseket azáltal, hogy elemzi a színház történetileg kialakult szervezeti sajátosságait, a szerepek és a szerepeket eljátszók társadalmi helyzetének változásait, de leginkább a színésznők és színészek saját élményeit, történeteit, meglátásait – amelyekből összeáll, milyen is a „sűrített nő”.

A színésznők helyzetének elemzésével bemutatja a nők társadalmi helyzetét, a női szerepek sajátos karaktereit s ezek ellentmondásait. Rámutat a sokszor hangsúlyozott társadalmi hátrányokra, illetve a kevésbé elemzett, gyakran tabusított előnyökre is. A kötet a társadalom női szerepeinek részleteit felnagyítva értekezik a színésznők testiségéről, a rivalda által túlhangsúlyozott „nőiességről” és a magánélet ambivalenciáiról. A színésznői szerepek ellentmondásaiban azonban a színháznak mint intézménynek, valamint a drámairodalomnak is jelentősége van. A színház szereti leegyszerűsíteni a női „szerepkínálatot” a szerelmes és hódító fiatal nőkre és a férfi főszereplők támaszát jelentő anyákra, nagyanyákra, dajkákra – miközben az elvileg a szakmai karrierjük csúcsán levő, középkorú színésznőknek alig jut szerep.

A könyv olvasását bátran ajánlom azoknak, akik a színésznőben a „sűrített nőt”, a színházi szerepeken túl a női társadalmi szerepek sűrítményét is fel akarják fedezni.

Krémer Balázs
szociológus

Megjelenés éve 2023
ISBN-szám 978 615 6555 40 3
Terjedelem 208 oldal
Borítóterv Szabó Imola Julianna
Köszönet A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Mézesmadzag