Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöldy Pál

 

Kicsit fázósan nézem ezeket a kérdéseket, állok a téli tájban, aztán begombolom a kabátomat, és rájövök, hogy ez a szociális média. Nem az embert kérdezi, hanem a szociális jelenséget vizsgálja.

 

Mi az a három dolog, amit mindenképp kiraknál az íróasztalodra? Miért?

Mert hogy mit raknék ki mindenképp az íróasztalomra? Megragad a „mindenképp” szó. De jó, mert sok minden van ott. Felgyűlnek a dolgok. De hogy mindenképpen? A naptáramat szeretem, ha kéznél van. Nyilván a laptop (évekkel ezelőtt írógép) és egy olvasólámpa. Amúgy nem is igazán ott írok, ott csak lejegyzem a gondolatokat, amelyeket a világban felszedek.

 

Mi volt az első meghatározó olvasásélményed?

Gyerekkoromban az Egri csillagokat olvasták fel nekünk. Jó volt hallgatni és izgulni, és amikor én olvastam föl évek múlva, megdöbbentem, hogy mennyire nem lehet gépiesen, szabályosan felolvasni, mert úgy nem köti le a kicsi gyereket. Magyarán más az élőszó. Indiánkönyveket olvastam, abból táplálkoztunk. Világhódító Nagy Sándor életéről szóló könyvet, amikor a kollégiumi zsibvásárban megvettem, akkor éreztem, hogy most valami komoly dolog történik velem. Másodikos lehettem. De ezt faltam, nem olvastam. Tehát nem irodalom gyanánt lapoztam.

 

Mi volt az első meghatározó írásélményed?

Meghatározó írásélményem szintén onnan, a középiskolából származik. Egy verset írtam a szüleimnek a villámsújtotta tölgyfáról, mikor elégtelent kaptam a matekdolgozatomra és azt hittem, meg fogok bukni. Jó volt egyedül sírni ott a Várkörön, és esett az eső, és csak mondtam és mondtam elkeseredetten a nyomorúságomat. És bementem a terembe, leültem, és leírtam a levelet. Akkor láttam, a formájáról, hogy ez egy vers? De nem zavart, mert akárhogyan is, de helyére billent a világ. Így aztán bátrabban nyúltam ehhez az eszközhöz, később is.

 

Miért kezdtél el írással foglalkozni? Kik segítettek benne?

Ekkor tapasztaltam meg az írás erejét. (Foglalkozásszerűen soha nem csináltam, tehát nem foglalkoztam vele. Vagy ha igen, azok szakcikkek voltak, meg részfeladatok, forgatókönyvekhez. Számomra felejethetők.) Akik bíztattak és figyelmeztettek. Anyám, Keresztapám, Gyuszim a mozgássérült Bogláron, aki maga is írt verseket. Akkor voltam 19 éves.

Mivel foglalkozom még az íráson kívül? Nagyon szeretem a zenét. Sajnos csak fúvósokon játszom, azért nem tudok közben énekelni. Mert énekelni is szeretek. Meg rajzolnim és most vettem színes festékeket.

 

Miért vannak állatkák a polcon?

Van ott egy őzgida koponyája is, amit egyszer az erdőben láttam, mikor eltévedtem. Mikor megtaláltam végre az utat, akkor mentem vissza érte, mert meg akartam tisztelni őt, aki talán szintén eltévedt, és nem volt olyan szerencséje, mint nekem. Az oroszlánokat szeretem, mert olyan ellentmondásosak. Végül is macska, de hatalmas és vérszomjas ragadozó. A szarvasoknak félelmetes erejük van. Magányosak, koronásak. Írtam egy szép dalt is erről: Szarvassá vált apák. A farkasokat azért becsülöm, amit Csingiz Ajtmatov ír róluk: miszerint a kutyának gazdája van, a farkasnak meg istene. A teknős ugye kultikus, ősi állat… Szóval mind hordoz valamit, és otthon érzik magukat nálam. Nem tudom, mi lehet még ott, de mondjuk, hogy ennyi van.