Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2010 próza történelem

Misuta János: A cambridge-i töredék

2.900 Ft
Menny.:db
Kiadó:
A könyv egy levélváltás története. Ibn Sáprút córdobai orvos, miniszter és rabbi 955-ben, majd József kazár király 962-ben írott válaszlevelében foglalt eseményeket dolgozza fel. A kazárok történetét ma már csak a régészeti tudomány tudja megfejteni, és az említett dokumentumokon kívül egy 940 körüli évekből töredékesen fennmaradt levél őrzi emléküket.

Leírás és Paraméterek

A kazár zsidók genocídiuma

Egy levélváltás története a X. századból
955–975

A könyv egy levélváltás története. Ibn Sáprút córdobai orvos, miniszter és rabbi 955-ben, majd József kazár király 962-ben írott válaszlevelében foglalt eseményeket dolgozza fel. A kazárok történetét ma már csak a régészeti tudomány tudja megfejteni, és az említett dokumentumokon kívül egy 940 körüli évekből töredékesen fennmaradt levél őrzi emléküket. Ez a levél, amely Cambridge-be került a XIX. század végén, adott lehetőséget arra, hogy megkíséreljem más eszközökkel megfejteni a kazárok életét, a nép megsemmisítését. Ezért A ­cambridge-i töredék a könyv címe.

A történettudomány után érdeklődők sem ismerhetik, ahogyan én sem ismertem kellő mélységgel a tizedik századot. Móricz Zsigmond mondta, hogy az Erdély megírásához egy könyvtárnyi könyvet olvasott el. Megértem. Én csak esetleg négyméternyit. A közvetlen élményt csak kutatással, a helyszín megismerésével, kellő vizionálással lehet pótolni. Ha lehet egyáltalán. Remélhetem, hogy az olvasót elvarázsolja a kor. Córdoba élete III. al-Rahman uralkodása alatt, Horvátország születésének kínlódása, Hungária magatartása az augsburgi csatavesztés után, s a kazárok toleráns társadalmi berendezkedése és megsemmisülésük tragédiája a rusz-varég terjeszkedés alatt. Az írás követi egy középkorú, doktorátusához anyagot gyűjtő ember útját is Moszkván és Baskírián keresztül.

Tudom, vitára adhat okot, hogy birodalmak összecsapása, nem pedig genocídium volt az a végzetes szembenállás. A kazárok vesztettek. De van egy tény- és eseménysor, amely Olga nagyhercegnőhöz, a régenshez kötődik. 940-től, a férje és a fejedelem halála után tizenöt évig ő az uralkodó, fia nevelője, jellemének alakítója. Bizánc a kereszténység után szenvedélyesen érdeklődő hercegnőt felkészíti a keresztelésre. Erre, nagy pompával, 955 körül sor Bizáncban. Én azt gondolom, hogy keresztény doktrína az, hogy a zsidók felelősek Krisztus haláláért. A vak hit s mindaz a gyűlölet, amely a kereszténység történetében a zsidók ellen megnyilvánult, vezethetett Olga és fia, Szvjatoszlav fejedelem területszerző hadjáratának és a kazárok elleni genocídiumnak együttes megnyilvánulásához. Számomra ezt jelenti a kazárok elpusztításának ténye. És ez az áthallásom saját korunkra.

A könyvet történeti kronológia zárja, amelyet a hozzáférhető irodalom alapján ma a legteljesebbnek gondolok. A felhasznált irodalom egy részét a tájékozódni vágyóknak mellékeltem.

(A szerző)

Megjelenés éve 2010
ISBN-szám 978 963 89032 0 4
Terjedelem 352 oldal

Mézesmadzag